24 Aralık 2020

Kazuo Ishiguro / Günden Kalanlar (Alıntılar)


Herhangi bir dış etken sizi oldukça tesadüfi bir şekilde uyarmadıkça, aklınız başınıza gelmez. (s.14)

Şakacı bir söz söyleyip de o sözün son derece yakışıksız kaçtığını ancak ağızdan çıktıktan sonra fark etmenin ne büyük bir felaket olacağını düşünmeye bile gerek yok. (s.19)


Ama bence bize düşen görev, yenilgiyi bu kadar kabullenmemek. (s.42)

Yabancı yataklarla aram pek iyi değildir. (s.45)

Yaşamımın geri kalanı bir boşluk olarak uzanıyor önümde . (s.47)

... daha bu yaşta kusursuzluğa eriştiğiniz inancındaysanız, ileride hiç kuşkusuz ulaşabileceğiniz mertebelere asla ulaşamayacaksınız.  (s.51)

hatalar kendi içlerinde önemsiz olabilir, ama onların asıl önemini kendiniz görmelisiniz. (s.55)

... yeryüzündeki adaletsizliğe ve ıstıraplara son verildiğini görme isteği yüreğinde öyle derin kök salmıştı ki başka türlü davranamazdı . (s.67

Böyle yaşamayı sürdüremeyiz artık, bunu göremiyor musunuz? (s.68)


Şimdi , uğraşmam gereken bir sürü şey var , beni böyle izleyip yolumu kesmemenizi rica edeceğim . Harcayacak zamanınız bu kadar çoksa biraz temiz hava alarak daha akıllıca değerlendirmenizi öneririm. (s.71)

Bir anlaşmazlık bir kere çözümlendi mi, düşmandan böylesine nefret etmeye devam etmek yakışıksızdır. Bir adamı dize getirdinizse, iş orada bitmelidir. Onu bir de tekmelemeye kalkışmazsınız. (s.78)

İdealist bir kuşaktık, bizim için sorun insanın becerilerini yalnızca ne kadar iyi kullandığı değil, aynı zamanda hangi amaç uğruna kullandığıydı; her birimiz daha güzel bir dünya yaratma çabalarında çorbada tuzumuz olsun istiyorduk. (s.101)

Ama belki de geçmişe bu kadar sık dönüp bakmamalı. (s.121)

Doğrusu , bugünün dünyası çok karmaşık ve güvenilmez bir yer. (s.128)

Neden, neden hep olduğunuzdan başka türlü görünmek zorundasınız? (s.132)

Saçmalama konusundaki hayret verici yeteneğiniz beni biraz eğlendiriyor hepsi bu. (s.134)

Falanca olay farklı sonuçlansaydı neler olabilirdi diye durmadan tahmin yürütmenin ne anlamı var ki? İnsan muhtemelen ruh sağlığını bozar böyle. (s.152)

Çok parası vardı belki, ama asla bir beyefendi olamadı. (s.155)

Siyasetin insanları kısacık birkaç yıl içinde bile tanınmaz hale getirebildiğine çok yakından tanık oldum. (s.159)

Yıllar yılları kovalıyor, hiçbir şey düzelmiyor. Tek yaptığımız konuşmak, tartışmak, işi sürüncemede bırakmak. Eli yüzü düzgün ne kadar tasarı varsa, kabul edilmesi için geçmesi gereken bir sürü kurula takılıp daha yolun yarısında işe yaramaz hale geliyor. Neyin ne olduğunu bilecek bir avuç insan da çevrelerindeki bilgisiz kişilerce bir şey yapamaz hale getiriliyorlar. (s.168)

Hak ettiğiniz mutlulukla aranıza saçma düşüncelerin girmesine daha fazla izin vermemelisiniz gerçekten. (s.201)

Keyfine bakmalısın. Akşam, günün en güzel zamanıdır. Günlük işini tamamlamışsındır, ayaklarını uzatıp keyfine bakabilirsin artık. Bence böyle bu iş. Istediğine sor, herkes aynı şeyi söyleyecektir sana. Akşam, günün en güzel zamanıdır. (s.205)

Yaşamımız pek de dilediğimiz gibi çıkmadıysa durmadan geriye bakıp kendimizi suçlayarak ne kazanabiliriz ki?... Yaşamınızın akışını denetim altına alabilmek için ne yapabilirdiniz, ne yapamazdınız, bunları düşünerek kendinizi yiyip bitirmenin ne anlamı var? Bizim gibilerin, hiç değilse doğru ve değerli bir şeye ufak da olsa katkıda bulunmaya çalışmamız yeterli olacaktır kuşkusuz. Kimilerimiz böyle yüce amaçlar uğruna yaşamda pek çok şeyi feda etmeye hazırsa, sonuç ne olursa olsun, bu çaba kendi başına bir gurur ve memnuniyet kaynağı olmalıdır. (s.205)


6 yorum:

  1. Japon yazarları çok seviyorum. Japon dizi-filmlerini de öyle. Çok gerçek ve insan yaşamına çok yakın oluyorlar. Alıntıları okurken kim bilir hangi zamanda. bizden ne kadar farklı ortamlarda bulunmuş ama bizle o kadar aynı düşünebilen
    birileri de var dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum ilk Asyalı yazar, Beni Asla Bırakma kitabı da var, bakalım ona ne zaman sıra gelecek. Japonlar, Çin ve Korelilerden daha farklı anime ve mangaları zaten başlı başına yapıt. Bakalım diğer kitapta altı çizilmeye değer neler çıkacak.

      Sil
  2. güzel alıntılar:) teşkkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. bunun nefis bir filmi var :)

    YanıtlaSil